Srečno 1395!

Nevruz, Diyarbakir (nationalturk.com)

Nowruz ali nevruz je praznik pomladi, ki ga v Turčiji praznuje predvsem kurdska manjšina. Za Kurde je nevruz eden izmed najpomembnejših praznikov, praznujejo pa ga od 18.- 21. Praznovanje doseže svoj vrhunec 21. marca, na dan pomladnega enakonočja. Veliko bolj kot v Turčiji, je ta dan pomemben v Iranu, saj 21. marca praznujejo novo leto. Po perzijsko, Norwuz pomeni ''novi dan''. Perzijci tako 20. ali 21. marca praznujejo novo leto in tudi začetek pomladi. Praznovanje v Iranu doseže svoj vrhunec prav v času solsticija, ni pomembno ali se to zgodi podnevi ali ponoči. 20. marca 2016 bodo tako praznovali novo leto 1395.


Po legendi, naj bi ta praznik slavil zmago nad demonskih kraljem Zahhakom. Praznik zaznamujejo kresi, ples in petje turških in kurdskih pesmi. Ljudje se oblečejo v tipična
Preskakovanje ognja (telegraph.co.uk)
kurdska oblačila in lokalne noše, prizorišča pa so pogosto okrašena s ''kurdskimi barvami'' - rdečo, zeleno in rumeno. V Turčiji so praznovanja organizirana v četrtih in mestih z večinsko kurdskim prebivalstvo - na primer Diyarbakir.

Zaradi terorističnih napadov v Ankari in pa spopado na vzhodu Turčije (v večinoma kurdskih mestih), praznovanje letos ne bo tako veselo. V nekaterih mestih je praznovanje dovoljeno le v ponedeljek, 21. marca (2016).





Zanimv video, o praznovanju in pomenu nevruza, si lahko ogledate tukaj:


Labels: , , , , , ,